TAALHUIS

“We hebben zelfs vluchtelingen in asielzoekerscentra kunnen bereiken en helpen met de taal”

Het team rond het Taalhuis in de Centrale Bibliotheek begon, samen met trouwe partners in de stad, vol goede moed aan het nieuwe jaar. Er waren grote, maar realistische plannen om laaggeletterheid in Den Haag te bestrijden. In januari en februari 2020 hielpen zij samen 376 mensen met vragen over taalcursussen, taalmethoden, taal leren op de computer, solliciteren, gesprekken voeren of leesadvies.

 


Réka Deuten-Makkai

“Door de coronacrisis beseffen we het belang van online aanbod”

Invloed coronamaatregelen

Vanaf maart was de invloed van het coronavirus ook hier merkbaar. Reka Deuten vertelt over de start van een online dienstverlening: “Gelukkig hebben we een goede band met onze deelnemers en is het team flexibel vanwege hun brede kennis. De vaste en vrijwillige collega’s zetten dus al snel een online aanbod op, zodat we onze deelnemers op afstand konden helpen.”

Leren kan altijd, ook thuis

Het Taalhuis organiseerde via Facebook taalniveaugroepen, waarin deelnemers met hulp vanuit de bibliotheek op eigen niveau taal oefenden. Eind 2020 telden deze groepen maar liefst 7.500 trouwe leden, zowel van binnen als buiten Den Haag: “Op deze manier hebben wij zelfs vluchtelingen in asielzoekerscentra kunnen bereiken en helpen! Door de coronacrisis beseffen we het belang van online aanbod, dat is iets positiefs in een behoorlijk lastige tijd”, zegt Reka enthousiast. “Heel veel collega’s en vrijwilligers oefenden met de deelnemers via Whatsapp, Zoom, oefenen.nl en BOOM de Nederlandse taal. Met een speciale brochure in makkelijke taal Leren kan altijd. Ook thuis maakte de bibliotheek het thuisleren voor iedereen toegankelijk.”

Op naar de toekomst!

Het Taalhuis gaat enthousiast door in 2021, onder andere met de campagne Ik wil Nederlands leren. Samenwerking tussen de verschillende taalpartners speelt daarbij een cruciale rol, want  zo hopen de instanties de taalvrager beter te kunnen vinden en bedienen. Vrijwilligers zijn voor ons heel belangrijk, legt Reka uit: “Zij zijn van onschatbare waarde! Ondanks de gezondheidsrisico’s bleven zij komen om deelnemers te begeleiden en te adviseren. Ook vanuit huis, via digitale wegen, hebben zij met de deelnemers hun spreekvaardigheid geoefend. Evert Brongers, die als vrijwilliger werkt voor het Taalhuis, Taal in de Buurt en Taal in de Bibliotheek, is genomineerd voor de Haagse Vrijwilligersprijs 2020, een prijs die eigenlijk iedere bibliotheekvrijwilliger verdient!”

In totaal werkten in 2020 260 vrijwilligers bij Bibliotheek Den Haag.

‘Ik wil Nederlands leren’
promofilm Het Taalhuis

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden