TAAL IN DE BUURT

Taal leren in een vertrouwde omgeving

Conversatiegroepen en NT2-groepen: met het programma Taal in de Buurt zetten mensen de eerste stappen om de Nederlandse taal te leren met hulp van docenten en vrijwilligers. Deelnemers ontvangen na afloop een certificaat.

Dat zij in hun eigen vertrouwde omgeving de taal leren is belangrijk, legt coördinator Sybke Wempe uit: “Mensen komen naar lessen in wijk- en buurtcentra en bezoeken bibliotheken in de buurt om te oefenen met praten, lezen en schrijven. Ook maken zij kennis met cultuur, bijvoorbeeld door museumbezoekjes, krijgen zij voorlichting over de Nederlandse gezondheidszorg en geven medewerkers informatie over de bibliotheek.”

Online aan de slag

In januari, februari en de eerste helft van maart haalden 284 deelnemers hun certificaat, maar vanaf half maart kwamen de lessen helaas stil te liggen vanwege de coronamaatregelen. Al snel pakten docenten, vrijwilligers en deelnemers de draad online op: “De docenten in de NT2-groepen hielpen deelnemers bij online oefeningen of gaven online les”, vertelt Sybke. “Onze vrijwilligers belden met de deelnemers in de conversatiegroepen voor een praatje en om samen taaloefeningen te doen en te ondersteunen via Whatsapp. Onze vrijwilligers zijn inmiddels ook getraind in het geven van online lessen.” Door de enthousiaste inzet van docenten en vrijwilligers waren in 2020 56 groepen actief.

Uitdagingen en ontdekkingen

“In juni, tijdens de tijdelijke versoepelingen van de maatregelen, begonnen kleine groepjes weer met lessen op locatie, natuurlijk op anderhalve meter afstand. Maar sommige groepen deelnemers waardeerden de digitale lessen, dus gingen we ook daarmee door. Enkele nieuwe groepen begonnen meteen online. We gebruiken hierbij een online leermethode”, gaat Sybke verder. “Ondanks de uitdagingen in het afgelopen jaar, was de overgang naar een gedeeltelijke online dienstverlening een positieve ontdekking.” In 2021 zullen docenten en vrijwilligers zowel lessen op locatie als online lessen geven en kunnen deelnemers hun toetsen online maken. Ook gaat het project werken met een nieuwe methode voor deelnemers die niet zo makkelijk leren. Met behulp van storytelling kunnen zij zo toch Nederlands als tweede taal leren.

Deelnemers halen certificaat

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden