TAAL IN DE BIBLIOTHEEK

Oefenen, oefenen, oefenen

Deelnemers oefenen normaal gesproken in verschillende bibliotheken en wijkcentra de taal door met elkaar te praten bij Taal in de Bibliotheek. Bibliotheek Scheveningen startte in 2020 zelfs enthousiast met bijeenkomsten.

Maar afgelopen jaar was het anders vanwege de coronamaatregelen, vertelt programmaleider Yolanda Meijer: “Tot en met half maart kon het live, daarna lag het project tijdelijk stil. Maar we gingen door, online! Ik ben heel trots op de vrijwilligers, die met grote inzet online taalbijeenkomsten begeleidden!”

Een digitale stroomversnelling

“De samenleving kwam door de coronamaatregelen in een digitale stroomversnelling ”, merkte Marjolein Lutter, medewerker Basisvaardigheden voor het project Taal in de Bibliotheek in Den Haag Zuidwest. “Een interessante ontwikkeling en voor professionals, taalvrijwilligers en deelnemers aan groepen een uitdaging om naast aandacht voor de taal, ook de digitale vaardigheden eigen te maken.” Toch lukte het om in september 2020 een nieuwe groep te starten in wijkcentrum Bouwlust. In 2021 verhuist deze naar de splinternieuwe bibliotheek Bouwlust, die dankzij een initiatief van buurtbewoners heropent.

Online en fysiek samenkomen in Laakkwartier

Ook in de wijk Laakkwartier bleven deelnemers afhankelijk van de geldende maatregelen live en online samenkomen om de Nederlandse taal te oefenen, aldus programmaleider Annemie Konings:

“Eind september startte een meeleesclub. Een begeleider leest dan met deelnemers een makkelijk boek en zij praten daarna met elkaar over de inhoud. Heel leerzaam!” Een bijzondere ervaring was de buitenles in de tuinen van Mariahoeve. Deelnemers leerden daar woorden rond de thema’s tuin, moestuin en planten. “Het zien, aanraken en gebruiken van de voorwerpen bij Taal in de Tuin, in combinatie met het oefenen van de woordenschat, was geweldig! De deelnemers onthielden de woorden perfect en hadden veel plezier: dat is het belangrijkste element bij het leren van een taal.”

Een deelnemer schreef haar ervaringen bij Taal in de Tuin op:
‘Na een aantal dagen hondenweer voor de les waren we zo gelukkig dat het buiten droog was tijdens de les! Buiten in de natuur staan om Nederlands te leren was heel fijn. Er zijn veel woorden voor tuingereedschap en planten geleerd. We zagen hoe een compostbak eigenlijk gemaakt werd. We gingen ook wel aan de slag met de grond. Onder toezicht van de tuinmensen zetten we bollen in de grond. De mensen van de tuin waren heel aardig, en het was een leuke en leerzame dag in de tuin.’

Deelnemers Taal in de Tuin

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden