RESTYLING LOOSDUINEN

“De nieuwe indeling geeft meer lucht en bewegingsruimte”

In 2020 werd bibliotheek Loosduinen in een nieuw jasje gestoken. De inrichting en indeling van de bibliotheek veranderden, zodat bezoekers een ruimte binnenlopen met een frisse eigentijdse uitstraling.

Ed Hofschreuder, bibliothecaris bij bibliotheek Loosduinen vertelt dat de bieb al lange tijd aan vernieuwing toe was: “We hadden een zeer verouderde bibliotheek met tl-licht, verouderde elektra, en in het algemeen een ouderwetse uitstraling. De nieuwe indeling geeft meer lucht en bewegingsruimte. Na de verbouwing kwamen bezoekers dan ook binnen met de reactie ‘Wat een ruimte!’ De sfeer en uitstraling is nog beter dan gehoopt. Ons team keek continu mee, maar eigenlijk zie je het pas echt als alles staat.”

Uniek ontwerp
Verantwoordelijk voor de nieuw uitstraling is interieurarchitect rené mensink, die eerder ook het nieuwe interieur voor bibliotheek Scheveningen ontwierp. Hij maakt gebruik van mooie en duurzame materialen om een product de aandacht te geven die het verdient en heeft speciaal voor bibliotheek Loosduinen de meubels ontworpen. “We hebben samen kritisch bekeken welk meubilair kon worden hergebruikt. Daarnaast ontwierp ik zesendertig unieke items: van in- en uitleengebied tot balie, van dvd-wand tot boekenstandaards en tijdschriftenmeubel, van sta- en zitplekken tot kinderhoek inclusief schuilhut en een podium. In dit project is dat wat ik getekend heb ook écht gemaakt.”

Speels en toch overzichtelijk
De uitnodigende kreten op de muur ‘Uit! Wil jij hem nu?’ en ‘Ik ben nieuw hier’, zijn bewust aangebracht. “Met deze zinnen springen bij de in- en uitleenhoek de net ingeleverde en nieuwe boeken meteen in het oog”, legt rené uit. “Op speelse en toch overzichtelijke manieren zien bezoekers boeken, dvd’s en ander informatiemateriaal staan.”

Tuindersdorp
De architect kijkt bij het maken van een interieurconcept altijd goed naar de plek van een bibliotheek, zo ook nu. Belangrijk was de ligging van Loosduinen, van oudsher een tuindersdorp, dat in 1923 onderdeel werd van Den Haag. Veilingschepen voeren vroeger over de inmiddels gedempte Haagvaart voor de aan- en afvoer van de Loosduinse groenteveilingen. Het gebied grenst aan het Westland. Bezoekers zien dit terug in het interieur: “Het lukte om in de bibliotheek een kas te realiseren met gebruikt kasmateriaal. Nu vind je in de kas een kantoorruimte, de instructieruimte, en de publiekswerkplekken. Verder zie je het Westland duidelijk terug in de kisten op wieltjes en de nieuwe veilingkistjes aan de muren. In deze kistjes, die de rug van een slak vormen, worden de prentenboeken gepresenteerd.”

Het resultaat van de verbouwing is een moderne en aansprekende bibliotheekomgeving die ruimte biedt voor allerlei activiteiten: van lezingen en gastlessen tot voorleesmiddagen en ontmoetingen.

beeld Martijn Beekman – video René Mensink, zie ook: www.renemensink.nl

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden