ONTMOETING EN DEBAT

“Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer in het echt”

Veel evenementen gingen dit jaar niet door om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Gelukkig konden twee debatten wel plaatsvinden: aan het begin van 2020, op Valentijnsdag, kwamen mensen nog live bij elkaar om te praten over het thema eenzaamheid, en het scholierendebat -inmiddels een jaarlijkse traditie- werd online georganiseerd. Ook ontmoetten mensen elkaar begin 2020 nog bij Honderdduizend bomen en een bos van draad.

 

“We gaan in ieder geval een boekenclub starten naar aanleiding van dit evenement”

 

Scholierendebat

Vier Haagse middelbare scholen deden mee aan het Scholierendebat, dat dit jaar digitaal doorging. Leerlingen lazen met enthousiasme de boeken van de shortlist van de Boekenbon Literatuurprijs om uiteindelijk een Haagse winnaar kiezen. Ook gingen zij in gesprek met de auteurs. De gekozen Haagse Favoriet was het boek Waagstukken van Charlotte van den Broeck. Zij reageerde: “Erg leuk om met de scholieren te spreken!”

Alles verliep via een online verbinding. Suzanne Matla, docente van het Maris college Belgisch Park, zegt daarover: “Ik vind het knap dat jullie dit tijdens deze lastige periode voor elkaar hebben gekregen. Hopelijk zien we elkaar volgend jaar weer in het echt! We gaan in ieder geval een boekenclub starten naar aanleiding van dit event.” Omdat de leerlingen vanuit school meededen, was de situatie net even anders, vertelt Tycho Maas, docent bij het Christelijk Lyceum Zandvliet: “Uiteraard waren wij hier als docenten meer bezig met faciliteren, dan wanneer het in de bieb had plaatsgevonden, maar de leerlingen gingen enthousiast naar huis, dus dan is de missie geslaagd!”

 

Het grote eenzaamheidsdebat

Aan het begin van 2020, konden mensen elkaar nog live ontmoeten bij evenementen. Zo ook bij Het Grote Eenzaamheidsdebat: Solo & Happy?! Uit onderzoek blijkt dat dit een groeiend probleem is: meer dan de helft van de Hagenaars zegt zich eenzaam te voelen. Onder anderen schrijver Murat Isik, socioloog Jenny Gierveld en psycholoog Inès Gaston gaven inzicht in het onderwerp.

Project 100.000 bomen en een bos van draad

Registratie Scholierendebat

Straatinterview – Eerste hulp bij eenzaamheid

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden