VERBOUWING CB

Centrale Bibliotheek:

Huiskamer van de stad’

De Centrale Bibliotheek aan het Spui krijgt een make-over. Samen met architectenbureau Mecanoo werden in 2020 plannen gemaakt voor een nieuwe entree, jeugdafdeling, debatcentrum én muzieketage. Bibliotheekmedewerker Irene van der Helm kijkt ernaar uit.

“Ik verwacht dat het gebouw aantrekkelijker en toegankelijker zal gaan ogen”, vertelt Irene van der Helm enthousiast. Ze werkt al dertig jaar voor de Centrale Bibliotheek, begonnen op de muziekafdeling en nu als teamleider informatie: “Ik ken de organisatie goed.”

Van der Helm is betrokken bij de plannen voor de verbouwing en die voor de overname van de muziekcollectie van het Koninklijk Conservatorium. De verhuizing van deze collectie was de aanleiding voor de verbouwing: “Het conservatorium komt in het nieuwe cultuurcentrum naast de bibliotheek, maar heeft daar geen plek meer voor de eigen muziekbibliotheek. Wij nemen die ondersteunende functie over. Wij hebben al een grote muziekcollectie, ook van bladmuziek. Maar daar wordt niet veel gebruik van gemaakt, ook omdat er te weinig mensen van afweten. Nu we de collecties gaan samenvoegen, kunnen we de muziekafdeling een meer actieve rol geven, met een eigen programmering van tentoonstellingen en workshops, studieplekken en ruimte om samen muziek te maken. Bezoekers van de bibliotheek en studenten van het conservatorium kunnen elkaar hier dan ook ontmoeten.”

Francien Houben – Mecanoo

“Ik wil meer mensen het gebouw intrekken.” 

 

Nog meer een ontmoetingsplek

Bibliotheek Den Haag wil nog meer een ontmoetingsplek worden. De weidsere entree, het grotere aantal studieplekken en de extra ruimte voor activiteiten na de verbouwing passen bij deze toekomstvisie. “De bieb is de grootste huiskamer van de stad, een veilige plaats waar iedereen welkom is”, aldus de Delftse architect Francine Houben. Het is niet de eerste bibliotheek die zij onder handen neemt. Haar bureau Mecanoo renoveerde eerder al de bibliotheek in New York, leidde de verbouwing van de bibliotheek in Washington en voorzag de bibliotheek in Tilburg van een nieuwe inrichting.

 

“Mooie balans tussen informatie en ontmoeting”

 

De Centrale Bibliotheek maakt deel uit van het 25 jaar oude stadhuis. De Amerikaanse architect Richard Meier maakte destijds “een prachtig gebouw, maar lastig te herkennen als bibliotheek omdat het ontworpen is als deel van het stadskantoor”, omschrijft Houben. “Ik wil meer mensen het gebouw intrekken.” Door elke afdeling een heel eigen interieur te geven, moet duidelijk er worden wat op welke verdieping te vinden is. En de jeugdafdeling, nu enigszins verstopt achter in het gebouw, zal een meer prominente plek krijgen.

Irene van der Helm – Teamleider Centrale Bibliotheek

“De muziekafdeling krijgt een actieve rol, met studieplekken, tentoonstellingen en workshops” 

Collectie onder de loep

“Je loopt sneller naar binnen als je weet wat er boven allemaal te beleven valt”, verwacht Irene van der Helm. “En het is de bedoeling dat iemand die binnenkomt voor een activiteit ook in aanraking komt met de collectie. Want met onze collectie onderscheiden we ons. Dus moet je die op waarde schatten en is de kwaliteit ervan belangrijk. We gaan een beetje strenger selecteren, want het gaat om de combinatie van informatie en ontmoeting. In de verbouwingsplannen is daartussen naar mijn mening ook een mooie balans gevonden.”

Alles in beweging

De verbouwing duurt meerdere jaren, waarbij vloer na vloer zal worden aangepakt. De gemeente heeft de komende twee jaar 2,5 miljoen euro uitgetrokken voor de werkzaamheden. “De plannen gaan veel verder dan waar we nu direct geld voor hebben”, concludeert Van der Helm. “Dus gaan we eerst doen waar de bezoekers het meeste profijt van hebben. We willen wel op alle etages zichtbaar verandering, zodat ze ook verband blijven houden met elkaar.” De teamleider is blij met het project: “Er gebeurt heel veel tegelijkertijd nu, maar het is fijn dat het gebeurt en dat alles in beweging komt.”

Artist impression architectenbureau Mecanoo

Neem alvast een kijkje:

Scan of klik op onderstaande QR-codes met je smartphone voor een VR-beleving

Bekijk hier het 3D voorstel van Mecanoo van de begane grond

Bekijk hier het 3D voorstel van Mecanoo van de evenementenruimte

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden