LEESPLEZIER & LITERATUUR
BOEKENWEKEN

‘Verdwalen in verhalen’

De landelijke Boekenweek in maart is een jaarlijkse campagne, waarbij landelijk extra aandacht voor boeken en lezen gevraagd wordt. In 2019 was het thema De moeder de vrouw. Jan Siebelink schreef het Boekenweekgeschenk en Murat Isik het essay.

Verschillende Haagse bibliotheken organiseerden activiteiten, aansluitend bij het thema. Vaak kunnen bezoekers een schrijver ontmoeten, die dan meer vertelt over zijn of haar werk. In 2019 was Nelleke Noordervliet te gast in bibliotheek Bomenbuurt. Het was een gezellige literaire avond, vertelt bibliothecaris Irene de Jonge: ‘Maar liefst 60 mensen waren bij de lezing in ons kleine filiaal aan de Fahrenheitstraat! Na afloop signeerde de schrijfster.’

Leestraditie

Dit soort avonden is druk bezocht, ook omdat er behoefte aan is in de wijk Bomenbuurt, legt Irene uit: ‘Hier lenen mensen nog stapels boeken, ook veel literatuur. Dat heeft deels te maken met de wijksamenstelling: veel hoger opgeleiden en ook ouderen, die een leestraditie hebben. We merken dat er interesse is en proberen daarom altijd een schrijver te vragen, vaak een bekende, maar we laten mensen ook kennismaken met minder bekende auteurs.’

‘Hier lenen mensen nog stapels boeken.’

Verdieping

Voor de bezoekers heeft het zeker een meerwaarde om een schrijver te ontmoeten, vult intermediair Catherine van Gansen aan: ‘Zo vertelde Nelleke Noordervliet dat Altijd roomboter, haar boek over haar overgrootmoeder, deels op waarheid berust, deels fictief is. Het boek moet ook interessant, vlot en boeiend zijn om te lezen. De bezoekers komen bij dit soort avonden dus meer te weten over de achtergrond van zo’n roman, van het werk van de schrijver.’

‘Door verhalen met elkaar uit te wisselen bij activiteiten maken mensen bovendien contact en leren anderen kennen.’

Meer activiteiten

Noordervliet ging tijdens de Boekenweek 2019 ook in bibliotheek Laakkwartier in op het Boekenweekthema. Bovendien bezocht Aaf Brandt Corstius bibliotheek Loosduinen en vertelde Anita Poolman in bibliotheek Transvaalkwartier over moeders, en ze las gedichten voor. Daarna volgde een goed gesprek met de aanwezigen, want veel mensen hebben wel een bijzondere herinnering aan hun moeder!

Belang van lezen en literatuur

De Boekenweek is voor Bibliotheek Den Haag aanleiding om nog eens extra aandacht te besteden aan het belang van literatuur en boeken. Lezen is immers niet alleen maar lezen.

Zowel jong als oud kunnen erdoor op reis in hun fantasie en leren tegelijkertijd meer over de Nederlandse taal: tekstbegrip, grammatica en spelling. Door verhalen met elkaar uit te wisselen bij activiteiten maken mensen bovendien contact en leren anderen kennen.

Ontmoetingen met schrijvers zorgen ervoor dat mensen meer te weten komen over hun werk en literatuur in het algemeen. De Kinderboekenweek is ook zo’n moment waarop dat nog eens extra gebeurt, maar dan voor de jeugd.

Veel gedaan

In 2019 was het thema van de Kinderboekenweek Reis mee! Een uitnodigend motto, waar je als bibliotheek veel kanten mee op kunt. Je kunt letterlijk onderweg zijn, met vervoer, maar natuurlijk ook in gedachten. Wijkbibliotheken namen kinderen mee op reis in mooie verhalen, bij fantasierijke theatervoorstellingen en in creatieve workshops.

Zo maakten  zij voertuigen in bibliotheek Escamp, konden naar theater Kaboem in Haagse Hout, en hoorden van kinderboekenschrijver Marc Horst alles over de geschiedenis van voertuigen in bibliotheek Leidschenveen. Ook was er een Kinderboekenmiddag in Ypenburg, een Kinderboekenbal in Nieuw Waldeck en een échte Mad Science show in Laakkwartier. En dat was nog niet eens alles!

‘Je kunt letterlijk onderweg zijn, met vervoer, maar natuurlijk ook in gedachten.’

KinderboekenFestijn

Een feestelijk afsluiting van de Kinderboekenweek kon natuurlijk niet ontbreken: dat gebeurde op dinsdag 13 oktober in de Centrale Bibliotheek. Veel kinderen ontmoetten die dag hun favoriete schrijvers en illustrators. Maar dat niet alleen: zij deden mee aan workshops, kregen een spannende theatervoorstelling van Kaboem! te zien, en stonden zelf op het podium. Dit festijn werd georganiseerd onder verantwoordelijkheid van Stichting 1 Wereld, in nauwe samenwerking met Bibliotheek Den Haag.

Peuterweken

Naast de Kinderboekenweek, waarin de bibliotheek voor kinderen van verschillende leeftijden activiteiten organiseerde, was het speciaal feest voor de allerkleinsten tijdens de Peuterweken. Deze weken startten traditioneel met het Nationale Voorleesontbijt en eindigden in februari met theatervoorstellingen in bijna alle bibliotheken.

In die periode ligt de nadruk op het belang van voorlezen. Uit onderzoek blijkt dat dit zowel de taalvaardigheid, als het concentratievermogen, de empathische vaardigheden en de fantasie van kinderen stimuleert. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen! Bij de doorgaans interactieve en muzikale theatervoorstelling komen de verhalen vervolgens nog eens tot leven.

‘Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen!’

Waar is Harry?

Dit jaar stond in veel bibliotheken de lieve, dikke kater Harry centraal. Het Prentenboek van het Jaar was namelijk Harry zoekt een huis van Leo Timmers. Kinderen luisterden in verschillende bibliotheken naar de belevenissen van Harry bij het voorleesontbijt. De hoofdrolspeler uit het verhaal is een binnenkat die op een dag achter vlinder Vera aan gaat naar buiten. Dan is hij zijn huis kwijt en gaat op zoek.  Na het luisteren genoten de peuters en kleuters van een lekker broodje. In de weken erna waren er voorleesochtenden en –middagen, waar peuters en kleuters verhalen hoorden uit de leukste prentenboekverhalen van 2018.  En aansluitend konden zij in de bibliotheken naar het theater waar verschillende gezelschappen voorstellingen speelden, vaak gebaseerd op het Prentenboek van het Jaar.

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden