Zo was er bijvoorbeeld een taalbingo in bibliotheek Schilderswijk, speelden bezoekers taalspelletjes in de bibliotheek in Laakkwartier en was er een meeleesclub in bibliotheek Escamp.
De bibliotheek organiseerde de activiteiten om mensen te laten oefenen met taal, want wie de Nederlandse taal niet goed machtig is, loopt tegen problemen aan in het dagelijks leven. De Week van de Alfabetisering is een topje van de ijsberg, een moment in het jaar waarop het onderwerp laaggeletterdheid extra aandacht krijgt, maar het hele jaar door is de bibliotheek hiermee bezig.
‘ Bij de dokter begreep ik beter wat hij zei en kon beter met hem praten en iets vertellen.’
![]()
Een voorbeeld is Taal in de Bibliotheek, een samenwerking met Taal aan Zee. Projectleider Yolanda Meijer vertelt wat het inhoudt: ‘Volwassenen die de Nederlandse taal willen oefenen kunnen wekelijks op verschillende dagen en tijden en op verschillende plaatsen in de stad terecht.
We zijn klein begonnen, maar sinds november 2019 kunnen deelnemers naar twaalf wijkbibliotheken, één basisschool en drie wijkcentra. En dat gebeurt: 22.360 taalcursisten oefenden het afgelopen jaar in kleine groepjes, onder begeleiding van getrainde vrijwilligers. De sfeer is ontspannen: iedereen is welkom, aanmelden is niet nodig.
Deelnemers leren Nederlands spreken en luisteren. Maar zij ontmoeten meteen ook andere mensen, dus je kunt tegelijkertijd je sociale netwerk uitbreiden en (meer) begrip van de Nederlandse samenleving krijgen. Ik ben heel trots op de vrijwilligers en op mijn bibliotheekcollega’s: het lukt steeds beter om de doelgroep te bereiken.’
Afgelopen jaar organiseerde de bibliotheek nog meer rond het thema taal. Het maandelijkse SamenSpraak-café in samenwerking met Gilde SamenSpraak, waarbij taalcoaches en anderstaligen elkaar kunnen ontmoeten en in gesprek gaan.
Ieder kwartaal kunnen mensen een Nederlandse film kijken in de bibliotheek en er na afloop over praten (in samenwerking met DirectDutch). De cursus Welkom in Den Haag moeten we ook niet vergeten: dit is een cyclus van 8 lessen voor nieuwkomers, over onderwerpen als de geschiedenis van Den Haag, sport, muziek, en mode. Op die manier hoopt de bibliotheek haar steentje bij te dragen in de strijd tegen laaggeletterdheid. Als aanvulling op het bestaande programma is er bovendien Taal in de Buurt.
Taal in de Buurt is een programma van de gemeente Den Haag en werd ontwikkeld als aanvulling op het bestaande taalaanbod in Den Haag, om mensen te bereiken die taalaanbieders nog niet in beeld hebben.
‘Ik spreek nu makkelijker met de juf op school over mijn dochter en begrijp alles beter wat de juf zegt.’
Sybke Wempe is coördinator van Taal in de Buurt en legt uit wat het project precies inhoudt: ‘Binnen Taal in de Buurt begeleiden getrainde vrijwilligers conversatiegroepen en gecertificeerde docenten NT2-groepen. Mensen kunnen daarvoor naar lessen in wijk- en buurtcentra, en in bibliotheken: ze maken in een eigen vertrouwde omgeving eerste stappen om de Nederlandse taal te leren. De lessen zijn niet statisch: deelnemers maken uitstapjes en oefenen de taal, bijvoorbeeld tijdens het doen van boodschappen en reizen met het openbaar vervoer. Ook geven bibliotheekmedewerkers hen rondleidingen met daaraan gekoppeld een gratis lidmaatschap, en maken deelnemers kennis met Oefenen.nl. Na 40 lessen ontvangen zij een certificaat van deelname. In 2019 werden 462 certificaten uitgereikt.’
Een voorbeeld van een smakelijk evenement in 2019 was Heel Den Haag Bakt voor de deelnemers, vrijwilligers en docenten: ‘We vroegen alle betrokkenen bij Taal in de Buurt hun favoriete recept te delen en te vertellen waarom zij dit recept kozen. We kregen geweldige familierecepten binnen, recepten voor traditionele streekgerechten, recepten voor speciale feestdagen.
En op de feestelijke dag in Studio B werden de gerechten meegebracht zodat iedereen kon proeven. Een deskundige jury proefde mee en reikte prijzen uit voor het allerlekkerste, het allermooiste en het meest bijzondere verhaal bij het recept.’, vertelt Sybke enthousiast.
Ook het bezoek aan het Mauritshuis is wat haar betreft een hoogtepunt uit 2019. Hier kregen groepen een rondleiding aangepast aan het taalniveau van de deelnemers. Deze pilot werd in het voorjaar gestart en krijgt navolging in 2020: ‘Veel deelnemers hadden nog niet eerder een museum in Den Haag bezocht en willen graag eens terug komen. Zij vertelden na afloop dat zij door het bezoek ook meer te weten waren gekomen over de geschiedenis van Nederland.’
‘Ik kan nu zelf naar de bibliotheek met mijn dochtertje om boeken te gaan lenen. Ik heb mij ingeschreven om een creatieve workshop te gaan volgen.’