De verhalentafels zijn onderdeel van het project Haagse Herinneringen, een samenwerking van Bibliotheek Den Haag, het Haags Gemeentearchief, het Haags Historisch Museum. In dit project delen Haagse senioren hun herinneringen aan een specifieke wijk of een typisch Haags onderwerp. Karlijn Ernst is bibliothecaris in Laakkwartier legt uit hoe het in zijn werk gaat:
‘Van persoonlijke ervaringsverhalen over vroeger maken we een kort filmpje, een Digi-Tale. Deelnemers schrijven daarvoor eerst hun verhaal, redigeren dat tot maximaal 3 minuten met hulp van een schrijfdocent en spreken het vervolgens in. Vrijwilligers plaatsen samen met hen persoonlijke foto’s of beeld van het Haags Gemeentearchief onder het verhaal. Dan ontstaat een filmpje, te zien op Haagse Herinneringen. Deelnemers zijn altijd zeer te spreken over deze verhalentafels.’
De Digi-Tales werden dit jaar voor het eerst ook vertoond aan de wijk tijdens presentaties in de bibliotheek. De organisatoren vonden het bijzonder om te zien wat de verhalen bij het publiek losmaakten.
Na zeven bijeenkomsten zijn de herinneringen vastgelegd en beschikbaar voor jong en oud. Ze geven een beeld van een andere tijd, zo blijft de geschiedenis behouden voor onderzoek en mensen die geïnteresseerd zijn en tegelijkertijd leren deelnemers anderen kennen en omgaan met digitale media.
Bij de verhalentafels delen Hagenaars hun herinneringen, maar tijdens de maand van de geschiedenis in oktober organiseerde de Centrale Bibliotheek traditioneel ook nog de Dag van de Haagse Herinneringen. In 2019 was het thema Indisch Den Haag. Welke sporen van Nederlands-Indië zijn er nog terug te vinden in de stad?
Na twee inleidende lezingen, een over de sporen van het Indisch verleden in het stadsbeeld en een over de Japanse kampen, konden aanwezigen meedoen met workshops. Ze kwamen meer te weten over het Indisch Familiearchief (IFA), muziekpublicist Stan Rijven vertelde over Indo-rock en deed een muziekquiz, mensen deelden hun eigen herinneringen en er was een wandeling door de Haagse binnenstad over Indische sporen uit het verleden. De dag werd druk bezocht, maar liefst 100 mensen waren aanwezig om mee te doen.