KUNST & CULTUUR

Op reis door de tijd …

Wie er goed bij stilstaat, zal zich al snel realiseren dat overal om ons heen het verleden een rol speelt: in de stad, bijvoorbeeld van gebouwen, maar ook persoonlijk. Iedereen heeft immers een geschiedenis.

De bibliotheken in Ypenburg, Schilderswijk, Haagse Hout, Escamp, Centrum, Segbroek, Loosduinen, Scheveningen en Laakkwartier hebben een Historisch Informatiepunt (HIP). Daar vinden bezoekers antwoord op vragen over het verleden in de speciale collectie en de foto’s bijvoorbeeld. Maar dat niet alleen, elk HIP heeft een programma rond geschiedenis, kunst en cultuur. Ook in 2019 waren er weer expedities, workshops, tentoonstellingen en lezingen. Ruim 2700 mensen bezochten de HIP’s afgelopen jaar om mee te doen.

2019 was het jaar een van de bekendste schilders van de Gouden Eeuw, Rembrandt van Rijn. Ter ere van zijn 350e sterfdag stond hij een jaar lang centraal in de stad. Vanuit de HIP’s in verschillende bibliotheken gingen mensen op expeditie naar het Mauritshuis om de tentoonstelling Hallo Rembrandt! te bezoeken. Helemaal in stijl, in een oude stadsbus die speciaal voor de gelegenheid stopte bij de deelnemende bibliotheken. Een soortgelijke bus bracht mensen ook naar de Tweede Kamer om een kijkje te nemen achter de schermen daar.

Leuk voor jong en oud

Naast de expedities, kwamen kinderen en volwassenen meer te weten over het verleden bij workshops in verschillende bibliotheken. Zo maakten en proefden zij bijvoorbeeld Romeinse en middeleeuwse hapjes, schreven kinderen met een ganzenveer en bouwden Romeins speelgoed. Op een toegankelijke manier leren deelnemers aan dit soort workshops meer over de geschiedenis en bepaalde periodes. Dat gebeurde ook bij lezingen over uiteenlopende onderwerpen, zoals over Kindportretten in de Gouden Eeuw, Haagse boekenlijstjes en Johan van Oldenbarnevelt.

Op pad in Laakkwartier

Het HIP in bibliotheek Laakkwartier organiseerde twee keer een historische wandeling door de wijk. Leo Vlaar, geboren en getogen in Laak, was gids en legde onderweg van alles uit over de geschiedenis. Naar aanleiding daarvan vertelden ook de deelnemers hun herinneringen en kwam het verleden tot leven in verhalen van vroeger.

Impressie Historisch Informatie Punt

Samenwerking

De Historische Informatiepunten zijn een samenwerking tussen
Bibliotheek Den Haag, Monumentenzorg Den Haag, het Haags Gemeentearchief, de Afdeling Archeologie en het Haags Historisch Museum.

historischdenhaag.nl

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden