ONTMOETING & DEBAT

‘Never a dull moment in Den Haag’

Het IJspaleis, zo staat het Haagse stadhuis bekend vanwege zijn witte kleur. Op niet al te ver lopen vind je het middeleeuwse binnenhof van Den Haag, al eeuwenlang het middelpunt van de Nederlandse politiek. De Centrale Bibliotheek ligt – bijna letterlijk centraal – in een politiek centrum. Grenzend aan het stadhuis is het de plek voor alle inwoners van onze mooie stad achter de duinen: om elkaar tegen te komen, zichzelf te ontwikkelen of te ontspannen. Een uitgelezen locatie voor een talkshow over de gemeentepolitiek.

Vanuit het idee dat die er in Den Haag nog niet was, werd in 2017 dan ook de Slag om het IJspaleis opgezet in Studio B. Spuigasten is sinds februari 2019 de opvolger van deze politieke talkshow, met wekelijks een radio-uitzending en elke derde dinsdag van de maand een debat.

Inwoners, politici, voorlichters en journalisten komen bij elkaar en praten over wat leeft in de stad. Julia Broos en Ivar Lingen interviewen de gasten. Afgelopen jaar waren dat onder andere Jozias van Aartsen, burgemeester Johan  Remkes en verschillende gemeenteraadsleden.

In gesprek over de actualiteit

‘De talkshow, die stichting Debatmeester en AD Haagsche Courant samen presenteren, is het bewijs dat de gemeentepolitiek in Den Haag leeft’, aldus presentator en politiek verslaggever Ivar Lingen.

De talkshow voelt zich thuis in de bibliotheek. Studio B is een geschikte plek om politiek tot leven te laten komen, niet alleen omdat de bibliotheek een ontmoetingsplek is, maar ook omdat de faciliteiten aanwezig zijn om live uit te zenden via AD.nl en Den Haag TV. Dat vergroot het bereik.

Spuigasten

Tegelijkertijd biedt de plek de mogelijkheid de behaaglijke en uitnodigende sfeer van een café te creëren voor het publiek, iedereen is welkom. Met hapjes en drankjes volgt er een goed gesprek in een ontspannen setting over actuele onderwerpen die alle Hagenaars aangaan.

Politiek topjaar

2019 was vol commotie voor Den Haag. De presentatoren van Spuigasten hadden veel te bespreken met hun gasten, denk aan onderwerpen als het aftreden van burgemeester Krikke en de spanning rond de vreugdevuren op het strand van Scheveningen:

‘Politiek gezien was het een topjaar. Het begon op 1 januari met de vonkenregen van het vreugdevuur op Scheveningen, dat de Haagse politiek het gehele jaar bezighield. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zocht uit hoe het zo mis kon gaan, met het vertrek van burgemeester Pauline Krikke als gevolg.

Het niet doorgaan van de vreugdevuren leidde tot ongeregeldheden op allerlei plekken in Den Haag. De stad schrok bovendien toen de Rijksrecherche bij twee Haagse wethouders invallen deed, omdat zij verdachten zijn in een corruptiezaak. Het leidde tot de val van de coalitie. Vervolgens werd een nieuwe coalitie gepresenteerd, met een nieuw akkoord in de hand.

Daarnaast hielden verschillende lekken de politieke gemoederen bezig: lekken uit de vertrouwenscommissie rond de benoeming van burgemeester Krikke en lekken uit een geheim gesprek tussen de commissaris van de Koning en de Haagse gemeenteraad. Kortom: never a dull moment in Den Haag’, zo vertelt Ivar.

Centrale Bibliotheek als stedelijk debatcentrum

Het plan is om de komende jaren de functie van de Centrale Bibliotheek als plek om in debat te gaan uit te breiden door nog meer en gerichter te gaan programmeren, ook door samen te werken met andere instellingen. De aandacht gaat bij de opzet van dit stedelijk debatcentrum vooral uit naar actuele maatschappelijke thema’s en politieke vraagstukken die voor alle Hagenaar belangrijk zijn of worden, zoals duurzaamheid, gezondheid, onderwijs, werk en ongelijkheid.

Videoregistratie Spuigasten
19 november 2019
Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden