LEESPLEZIER & LITERATUUR

 

‘Boeken hebben mij gered.’

De BiebFavoriet – campagne

‘Ik denk dat ik BiebFavoriet ben, omdat ik iemand ben waarmee het als kind niet per se heel goed ging maar die wel eigenlijk op een bepaalde manier gered is door boeken en door lezen. En dus ook wel door de bibliotheek,’ vertelt rapper Willie Wartaal in het interview met hem over zijn drie favoriete boeken.

Hij is vooral bekend van de groep De Jeugd Van Tegenwoordig en was de eerste in een estafette van drie bekende Hagenaars die gepassioneerd vertellen over hun favoriete boeken. Deze BiebFavoriet-campagne ging eind september 2019 feestelijk van start in bibliotheek Ypenburg. Wethouder Robert van Asten trapte samen met de bekende rapper af. Ook de toekomstige BiebFavorieten, Sjaak Bral en Bobbi Eden, waren aanwezig.

Aanleiding voor de campagne was het idee om de geheel vernieuwde website feestelijk met de inwoners van Den Haag te delen en hen door de aanstekelijke verhalen van de BiebFavorieten tegelijkertijd te inspireren.  De collectie van Bibliotheek Den Haag biedt een wereld aan kennis over uiteenlopende onderwerpen, en het mooie is: iedereen kan er binnenlopen. Om dat nog eens extra te benadrukken stond elke BiebFavoriet twee maanden lang in de belangstelling. Hagenaars kwamen ze overal tegen, zowel in de veertien bibliotheken in de vorm van een levensgroot fotobord, als online op social media en de website, waar een speciale campagne-pagina was ingericht. De drie bekende Hagenaars werkten geheel vrijblijvend mee, vanuit enthousiasme voor het uitdragen van leesplezier en onze collectie.

Willie Wartaal

Verbinding en een rode draad: online media

Daphne van den Bree werkt bij de afdeling marketing en evenementen van Bibliotheek Den Haag en is specialist op een gebied van online media. Social media, de website, YouTube: online media speelden een heel belangrijke rol tijdens de campagne, legt ze uit: ‘Je moet het zo zien, de campagne is door heel de stad verspreid, op elke vestiging. Hier hebben we ook bewust voor gekozen, vanuit het idee dat iedereen in de stad nieuwsgierig en verrast kan worden.’ Online communicatie is daarvoor cruciaal, het zorgt voor de verbinding en loopt als een rode draad door de campagne.

‘De boeken van de BiebFavorieten die in de bibliotheek liggen, worden online door middel van een filmpje toegelicht. We moedigen mensen aan het hele verhaal te lezen op onze website, het hele filmpje te bekijken op YouTube of naar de bibliotheek toe te gaan en het boek daadwerkelijk te halen. Online media zorgen er in dit geval dus voor dat we mensen kunnen laten zien wat er allemaal is in de bibliotheek.  En belangrijk, online bereik je ook mensen die niet per se in de bibliotheek komen, zodat zij zien wat we te bieden hebben en er uiteindelijk hopelijk wel naartoe gaan’,  vervolgt Daphne.

Willie Wartaal vertelt over zijn favoriete titels

Daphne

‘Online bereik je ook mensen die niet per se in de bibliotheek komen.’

Sjaak Bral

Na twee maanden nam cabaretier Sjaak Bral het stokje over van Willie Wartaal. Zijn motto, ‘Een dag niet gelezen, is een dag niet geleefd’, geeft al aan waarom hij een BiebFavoriet bij uitstek is. Maar de bekende Haagse cabaretier draagt de bibliotheek ook een warm hart toe, vertelt hij: ‘Ik schrijf al sinds mijn jonge jeugd en vind dat een mens niet kan zonder lezen. Lezen is voor mij een dagelijkse behoefte. Iedere bibliotheek is een schatkamer vol verwondering en betovering. Dwalen in de tuin der talen, wie wil dat niet? Nog steeds heeft een bezoek aan de bieb iets opwindends. Omdat je nooit weet met welke taalschatten je naar huis gaat’. Tijdens een exclusief, drukbezocht optreden in bibliotheek Haagse Hout – de aftrap van zijn periode als favoriet – vertelde Bral over deze liefde voor lezen, maar ook over zijn jeugd, de start van z’n carrière en zijn belevenissen als ras-Hagenees. Hij plaatste actuele zaken in een ironisch daglicht en bracht het tumult in het Haagse stadhuis aan de orde. Daarnaast gaf hij een voorproefje van zijn nieuwe boek en natuurlijk de oudejaarsconference.

Nog niet voorbij

De campagne loopt nog tot april 2020. Vanaf februari neemt Bobbi Eden namelijk het stokje over van Sjaak Bral

Benieuwd welke titels favoriet zijn?

Bekijk de BiebFavorieten en hun favoriete titels op biebfavoriet.nl

biebfavoriet.nl

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden