Roos Visser werkt als leesconsulent bij de bibliotheek en vindt het contact tussen bibliotheek en scholen belangrijk: ‘De twee horen zeker bij elkaar. Leerlingen die met de klas op bezoek gaan bij de bibliotheek en daar een leuke ervaring hebben – door een warme ontvangst, een mooi voorgelezen verhaal, of een goed aangeraden boek – zullen ook na schooltijd makkelijker naar de bibliotheek gaan.
Ze zien dan dat we meer te bieden hebben dan enkel boeken. Wil je programmeren? Leren schaken? 3D-printen? Bij de bibliotheek kun je terecht. Maar het begint, vaak, bij het bezoek met de klas. Zo kweek je trouwe bezoekers.’
Zowel leerlingen uit het basisonderwijs als het voortgezet onderwijs komen met hun leraren naar de bibliotheek. Kinderen ruilen dan hun boeken, al dan niet in combinatie met een les over een bepaald thema. Er is ook een speciale website voor het onderwijs, edubiebdenhaag.nl, waar al het aanbod verzameld is. Leskoffers, workshops, schrijversbezoeken, bijeenkomsten voor docenten en ouders, noem maar op: het gaat het hele jaar door, en per wijk is er een vast aanbod. De bibliotheek biedt het onderwijs dus meer dan alleen ruilbezoeken, advies geven is ook een belangrijk onderdeel van het werk:
‘Op een aantal scholen in en rondom Transvaalkwartier ben ik het vaste gezicht van de bibliotheek. Ik maak leerlingen warm voor mooie boeken en ‘lok’ ze daarmee naar de bibliotheek. Ik denk mee over het leesonderwijs op school, spijker leerkrachten bij op het gebied van nieuwe boektitels (ja, er zijn ook na Annie M.G. nog goede schrijvers opgestaan…) en help met het opzetten van een schoolbibliotheek’, vertelt Roos daarover.
In 2019 ontwikkelde de afdeling Educatie vanuit dat oogpunt een speciale schoolkalender om in de klas te hangen. De bibliotheek op school, maar dan aan de muur. De kalender laat per maand een foto van een medewerker zien, compleet met een tip en quote. En belangrijke momenten in het jaar, zoals bijvoorbeeld de Kinderboekenweek, De Week van de Mediawijsheid en Nederland Leest Junior staan al aangegeven als reminder.
Juist dan organiseren de bibliotheken namelijk vaak leuke workshops of themalessen. De kalender is door medewerkers aan scholen in de wijken uitgedeeld. De bibliotheek houdt dus op allerlei manieren contact met hen, om samen een rol te spelen op het gebied van persoonlijke ontwikkeling, leesplezier en mediawijsheid bij kinderen van 0 – 18 jaar.
De adviserende functie in combinatie met het feit dat leerkrachten het tegenwoordig heel erg druk hebben zorgde ervoor dat Roos met haar collega’s Liesbeth Bouman, Jasper Freriks en Inge Gerbrands ongeveer een jaar geleden het YouTube-kanaal Lezen Nou! begon. In 2019 kwamen ruim twintig video’s online, filmpjes met le(e)stips, Roos legt uit waarom: ‘Leerkrachten zijn een soort superhelden. Ze kunnen alles! Rekenen, aardrijkskunde, geschiedenis en techniek.
Maar ze moeten ook: snotneuzen afvegen, ruzies sussen, aandacht hebben voor de leercurve van het individuele kind en ik snap heel goed dat je dan niet óók nog de tijd hebt om de laatste ontwikkelingen in kinderboekenland bij te houden. Dat mag je van een bibliotheekmedewerker echter wel verwachten. Om de drukke leerkrachten van Den Haag tegemoet te komen, zijn we filmpjes gaan maken. Die kunnen juffen en meesters kijken wanneer het hen uitkomt. Onder het mom: Lezen nou! willen we leesplezier terugbrengen in de klas. Korte video’s met praktische lestips. En een beetje (foute) humor erin, omdat we het zelf vroeger zo leuk vonden om naar Rembo & Rembo te kijken.’
Het bezoek van Thijs Goverde vond Roos een fantastisch moment in 2019. Deze populaire kinderboekenschrijver kwam naar bibliotheek Transvaalkwartier om mee te helpen met Lezen Nou!: ‘Thijs is behalve een goede schrijver ook gewoon een leuke vent. Hij kwam speciaal voor ons naar Den Haag vanuit Nijmegen. Ik mocht hem interviewen, en hij las het eerste hoofdstuk van zijn boek Jorrik de Ork voor. En voorlezen, dat kan Thijs als geen ander.’