“Ik was zoekende. Ik was altijd een sterke vrouw die van alles ondernam. Maar nadat ik door een verkeersongeluk op bed was komen te liggen, voelde ik me machteloos. Ik realiseerde me dat internet nog wel eens heel belangrijk kon worden in mijn leven, dus deed ik mee aan een tablet cursus in de bibliotheek. Dat ik nu alles kan opzoeken, maakt me weer zelfverzekerd. Je kunt meer dan je denkt.
“De gastvrouw is heel belangrijk. In de bibliotheek ga ik altijd direct naar haar toe.”
De gastvrouw van het programma Ouderen in de Wijk vertelde me dat er nog veel meer mogelijkheden zijn in de bibliotheek. Het heeft haar wel wat moeite gekost om me over de streep te trekken, maar uiteindelijk heb ik meegedaan aan een verhalenwedstrijd. Dat ik met mijn verhaal een prijs won, was een steuntje in de rug. Nu heb ik de smaak te pakken. Als er een filmavond is, ben ik erbij.
Dan praat je met wildvreemde mensen. Ik ben 71 jaar. Omdat zij van dezelfde leeftijd zijn, delen we interesses. Je hebt het over vroeger, dat schept een band. Dat mis je anders, en dat maakt eenzaam. De gastvrouw is heel belangrijk. In de bibliotheek ga ik altijd direct naar haar toe. Het is belangrijk dat mensen met je willen praten, dat je aandacht krijgt en geen nummer bent.”
De bibliotheken van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag ontwikkelden het project Ouderen in de Wijk met als doel het sociale netwerk, de digitale vaardigheden en zelfredzaamheid van oudere, nog thuiswonende senioren te versterken. Deelnemers hebben toegang tot lezingen, films, informatieochtenden en cursussen in de bibliotheek. In Den Haag doen de bibliotheken Escamp, Segbroek, Nieuw Waldeck en Loosduinen mee. Ruim 650 senioren met een laag besteedbaar inkomen hebben zich inmiddels via deze wijkfilialen aangesloten bij Ouderen in de Wijk.