“Moerwijk heeft geen bibliotheek. Dat hopen we te veranderen. Als wijkmanager breng ik alle betrokken partijen samen om de wijk te verbeteren. Bewoners, ondernemers, bestuurders, welzijnsorganisaties, woningcoöperaties, politie, samen proberen we oplossingen te vinden voor fysieke en sociale opgaven in de wijk.
“De laaggeletterdheid is hier heel hoog. Juist dan is een bibliotheek ontzettend belangrijk.”
Moerwijk is de armste wijk van Den Haag. De laaggeletterdheid is hier heel hoog. Juist dan is een bibliotheek ontzettend belangrijk. De bibliotheek is van groot belang voor de persoonlijke ontwikkeling van jong en oud. Het is een plek waar kinderen naartoe kunnen gaan om huiswerk te maken, om boeken te lezen of om met hun werkstuk of spreekbeurt geholpen te worden. Ouderen komen er bij elkaar, om de Nederlandse taal te leren of om over bijvoorbeeld politiek te praten. Daarnaast kan het een inspiratiebron zijn, door er workshops en masterclasses te laten geven door rolmodellen.
Voor sommige inwoners van Moerwijk is de dichtstbijzijnde bibliotheek nu 2,4 km lopen. Lopen, omdat veel van hen geen fiets of geld voor het openbaar vervoer hebben. Dus gaan ze niet. Terwijl het juist deze mensen zijn die geen krantenabonnement hebben of boeken voor hun kinderen en kaartjes voor het theater kunnen betalen. De bibliotheek kan dat gemis opvangen. Daarom willen veel Moerwijkers graag dat de bibliotheek terugkomt.”
Bibliotheek Den Haag heeft 14 wijkvestigingen en 4 buurtbibliotheken: toegankelijke plekken in de wijk waar iedereen welkom is om zich persoonlijk te ontwikkelen en zijn of haar maatschappelijke kansen te vergroten. Mensen kunnen er met elkaar in gesprek en meer te weten komen over onderwerpen als taal en lezen, kunst, cultuur, debat en mediawijsheid. Zowel door het organiseren van activiteiten rond deze thema’s, als door de actuele collectie en de faciliteiten die de bibliotheek haar bezoekers en leden biedt, is zij meer dan ooit een ontmoetingsplek waar mensen van alle leeftijden en achtergronden samenkomen.