“Toen ik als expat naar Nederland kwam, adviseerde mijn buurman me al om Nederlands te leren. Dat leek me destijds niet nodig, omdat ik naast Perzisch ook Engels spreek. Maar ik woon hier inmiddels acht jaar en heb besloten te blijven. Dus ben ik een jaar geleden serieus begonnen met Nederlandse les, op het ROC Mondriaan. Daar leer je lezen, schrijven en begrijpen, maar niet spreken. Daarom zocht ik een plek om te oefenen.
“Zonder het Taalhuis had ik dat niet gekund, de bibliotheek heeft mij geholpen de taal te leren.”
Vijf keer per week ga ik naar het Taalhuis, in Bibliotheek Loosduinen, Escamp, Transvaalkwartier, Segbroek en de Centrale Bibliotheek. Doordat de lessen daar op verschillende momenten plaatsvinden, in het weekend, ’s avonds en overdag, kan ik veel oefenen. Dat zou niet op te brengen zijn als ik er per uur voor moest betalen. De vrijwilligers die de taallessen verzorgen zijn heel aardig en geduldig. Ze passen het niveau aan de deelnemers aan. Ik word geleidelijk steeds beter.
Over een maand doe ik examen. Als ik slaag, blijf ik naar de bibliotheek komen. De taallessen helpen me ook met inburgeren. Het sociale contact is belangrijk. We nemen koekjes mee en kletsen over van alles. Ik heb vrienden gemaakt, die wil ik blijven zien. ‘Jouw advies was goed’, zeg ik nu tegen mijn buurman, in het Nederlands. Zonder het Taalhuis had ik dat niet gekund, de bibliotheek heeft mij geholpen de taal te leren.”
In de Haagse bibliotheken wordt bijna dagelijks les gegeven in de Nederlandse taal. Dat gebeurt zowel in de wijkbibliotheken als in het Taalhuis in de Centrale Bibliotheek. Medewerkers van het Taalhuis helpen mensen om de Nederlandse taal beter te leren spreken, lezen, schrijven en begrijpen. Bezoekers krijgen er advies over taalcursussen, kunnen er oefenen en hun praktische taalvragen stellen. Ook adviseert het Taalhuis professionals en taalvrijwilligers over laaggeletterdheid.