ELISE HARKEMA

BIBLIOTHEEKLID

“Voorlezen is een dagelijks ritueel in ons leven. Ik heb twee zoontjes, een van drie en eentje van een half jaar. Ik ben zelf ook lid van de bibliotheek, maar ik kom er voornamelijk voor mijn kinderen. We gaan altijd naar Bibliotheek Ypenburg, op loopafstand van ons huis. Het is bij het winkelcentrum, dus ik combineer het vaak met boodschappen doen.

LEES VERDER

“Mijn zoon kan even iets anders ervaren dan wat ik hem thuis bied en voor mij is de ontmoeting met andere ouders fijn.”

We gaan sowieso elke drie weken. Zolang is de uitleentermijn en ik merk dat het dan weer tijd is voor nieuwe input. De kinderboeken zijn ingedeeld in categorieën: dieren, emoties, elke dag, familie, op stap. Dat helpt bij het zoeken. Als ik een boekje wil over zindelijkheid, weet ik waar ik moet kijken. Zo kunnen we (luister)boeken lenen die aansluiten bij hetgeen mijn zoontje bezighoudt. Voor de jongste heb ik laatst voor het eerst ook boeken geleend: contrastboeken, met zwart-wit afbeeldingen, voor visuele stimulatie. En er zijn van die zachte boekjes en plastic boekjes voor in bad.

Ik vind het belangrijk dat mijn kinderen in aanraking komen met een verscheidenheid aan boeken. Vanuit mijn opleiding pedagogische wetenschappen weet ik dat het bijdraagt aan hun ontwikkeling. Het vergroot hun belevingswereld. Met de oudste ben ik laatst ook naar een voorstelling in de bibliotheek geweest, en eens naar een dans- en muziekochtend voor peuters. Dat soort activiteiten vinden we heel leuk. Mijn zoon kan even iets anders ervaren dan wat ik hem thuis bied en voor mij is de ontmoeting met andere ouders fijn.”

Bibliotheek Den Haag stimuleert lezen en de taalontwikkeling door activiteiten te organiseren en een actuele collectie voor kinderen aan te bieden. Juist omdat bekend is dat voorlezen en zelf lezen betere prestaties opleveren op school bij de vakken taal en rekenen, en een voordeel zijn voor de sociaal-emotionele ontwikkeling, is dit een belangrijk onderwerp. En dat niet alleen, lezen en voorlezen zijn naast nuttig en nodig, ook leuk. Het prikkelt de fantasie, geeft toegang tot een andere wereld: kinderen ontdekken zo de kracht van verhalen en van hun eigen creativiteit. Tegelijkertijd leren zij meer van de (Nederlandse) taal: tekstbegrip, grammatica en spelling.

VOLGEND ARTIKEL 

Interview Pearl Stuart Bulloch

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden