EL HASSAN BARDAA

VRIJWILLIGER PUBLIEKSCOMPUTERS

“Het aanvragen van een scootmobiel, een uitkering of een visum. Met dat soort zaken help ik mensen, in bibliotheek Escamp. Ik ben hier vier jaar geleden begonnen als vrijwilliger bij de formulierenbrigade. Daar kwamen vooral mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Tegenwoordig gaat alles digitaal, tot het activeren van een treinkaartje aan toe, dat vinden vooral oudere mensen moeilijk. Ik geef hen tablet les. Maar ik help ook kinderen die in de bibliotheek werken aan een powerpoint-presentatie voor school.

LEES VERDER

“Ik probeer mensen zoveel mogelijk te helpen door te laten zien hoe ze het zelf kunnen doen.”

Ik ben altijd bezig op de computer. Ik zoek alles op en probeer overal wat van te weten. Je krijgt verschillende mensen aan tafel, het is iedere keer anders. Als ik een nieuwe vraag krijg, gaan we samen op internet zoeken. Ik probeer mensen zoveel mogelijk te helpen door te laten zien hoe ze het zelf kunnen doen.
Vroeger werkte ik als filiaalmanager in een kledingzaak. Totdat die failliet ging. Ik ben 56 jaar, dan kom je niet meer zo snel aan de bak.

Maar niets doen, dat vind ik niks. Daarom ben ik dit vrijwilligerswerk gaan doen, drie dagdelen per week. Het is plezierig om anderen te helpen. Veel mensen kennen me inmiddels. Ze komen terug en sturen bekenden, omdat ik ze eerder goed heb geholpen. En het is heel gezellig met mijn collega’s in de bibliotheek. Het maakt niet uit of je vrijwilliger bent of niet, we zijn één team.”

Maar liefst 247 vrijwilligers werken bij Bibliotheek Den Haag in de ondersteuning bij de dienstverlening in de bibliotheken. Zij helpen mee in de buurtbibliotheken, ondersteunen bij de DigiTaalpunten, helpen mensen bij het gebruik van de computer en helpen bij activiteiten in de bibliotheken. Ook werken zij als taalvrijwilliger om met mensen de Nederlandse taal te oefenen, bijvoorbeeld bij Taal in de Bibliotheek, Taal in de buurt, Taal en ontmoeting en in het Taalhuis. Op de jeugdafdeling in de Centrale Bibliotheek ondersteunen vrijwilligers de vaste medewerkers bij bijvoorbeeld computervragen van kinderen.

VOLGEND ARTIKEL

Binnen welke context bewegen we? – Missie Bibliotheek Den Haag

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden