CEES DEBETS

DIRECTEUR THEATER VAN HET NATIONALE THEATER

“Het theater en de bibliotheek liggen in elkaars verlengde. De bibliotheek is de bewaar- en verzamelplaats van het geschreven woord, het theater de ontmoetingsplaats waar het gesproken woord centraal staat. Er zijn zo veel mooie verhalen, die geven aan dat er meer werkelijkheden zijn dan we denken. We worden rijkere mensen als we zoveel mogelijk van die verhalen met elkaar delen.

LEES VERDER

“Zowel in boeken als in theatervoorstellingen duik je in een andere wereld.”

De bibliotheek is voor ons een heel natuurlijke samenwerkingspartner, omdat we dezelfde doelstelling hebben: het verbreden van ieders leef- en denkwereld door zoveel mogelijk mensen te verleiden om kennis te nemen van datgene dat ze nog niet kennen. Zowel in boeken als in theatervoorstellingen duik je in een andere wereld. We geven in ons theater de meest uiteenlopende stemmen de ruimte, van Harrie Jekkers tot onze artistiek leider Eric de Vroedt, vergelijkbaar met een boekenkast die heel veel titels bevat.

Samen met de bibliotheek organiseren we het programma Lezen met Het Nationale Theater. Geïnteresseerden lezen met onze dramaturg de toneeltekst voordat ze naar de voorstelling gaan. Dat gebeurt soms in de bibliotheek, soms bij ons in het theater. Gezamenlijk wordt gesproken over het stuk, voor én na de voorstelling. Mensen worden zo mede maker van de voorstelling. Je weet er meer van, hebt de tekst zelf een keer hardop voorgelezen. Die ervaring verrijkt.”

Door het organiseren van lezingen, workshops en theatervoorstellingen laat Bibliotheek Den Haag inwoners van de stad op een toegankelijke manier kennismaken met kunst en cultuur. Bezoekers krijgen bij deze activiteiten betrouwbare informatie over uiteenlopende thema’s en ontmoeten mensen met dezelfde interesses. Om te komen tot een gevarieerd aanbod werken de bibliotheken regelmatig samen met partners uit de culturele sector, zoals Het Nationale Theater, Kunstmuseum Den Haag en het Filmhuis.

VOLGEND ARTIKEL

Informatie

Video
Share

Facebook

Twitter

LinkedIn

Aanmelden